Stockholmsbörsen backade i likhet med kollegorna i Europa under onsdagen på förnyad oro om det är gröna skott vi sett eller om det är hallucinationer som egentligen består av ogräs och tistlar som bara ser grönt ut. Håller alla stödpaket, skrotningsavgifter, nollräntor, statliga subventioner, åtgärdsprogram för arbetslösa och övertagande av företag på att förlänga pinan och egentligen motverkar målet, att se en hållbar konjunkturuppgång?
Gårdagens börs slutade på minus 0,9 procent och 945 punkter. Omsättningen uppgick til 13,4 miljarder kronor och det ligger i linje med de senaste tre veckornas genomsnitt, men tio procent under senaste veckans snitt. Trots de mörka molnen befinner sig börsen trots allt, än så länge i alla fall, kvar i den positiva trenden.
Totalt sjönk 259 aktier, 158 steg och 186 stängde på samma nivå som i tisdags. Säljarna dominerade i totalt 85 procent av affärerna. Endast Lundin Mining och Autoliv lyckades etablera sig som extremt högt omsatta aktier.
De sämsta branscherna igår blev energi, förbrukningsvaror. Bästa eller minst dåligt gick det för råvaror och telekom.
En enda aktie som steg bland bland de högst omsatta igår var SKF och det var en högst moderat uppgång på 0,1 procent till 114,60 kronor.
Högst omsatt var åter HM som fick sänkt riktkurs av Cheuvreux. Aktien föll med 1,3 procent till 392,70 kronor.
Ericsson som föll med 1,1 procent till 67,35 kronor var börsens näst högst omsatta aktie.
Dubai var som kallt kaffe stod det i gammelmedia förra veckan. Vänsterstyrda Grekland har inga problem, enligt de själva (Mona kunde inte sagt det bättre själv om hon suttit vid makten där). Flute-Tankar har utvecklat detta i en läsvärd artikel. I DN läser vi idag att krisen tilltar i Dubai, någon som trodde något annat? Kallt kaffe – pyttsan. (AFV, SVD, SVD)
Bostadspriserna vänder kan vi idag läsa i Affärsvärlden och Svenska Dagbladet som redovisar prisutvecklingen för bostadsrätter och villor under november.
Cornucopia skriver idag ett intressant inlägg om den ”Eviga tillväxthypotesen”. Tänkvärt och väldigt många sanningar som vi kanske glömmer när vi försöker vara smarta och förutse guld- och oljepriser.
”Personligen tror jag inte det är ekonomiskt hälsosamt att blanda ihop marknadsekonomi och stödpaket med socialistiska förtecken”. Marknadsekonomier blir bara effektiva om marknadskrafterna får styra och ta konsekvenserna av felaktiga och förnuftiga satsningar. De starka och hälsosamma företagen skall överleva och skapa förebilder för andra. De svaga och alltför riskfyllda bolagen skall gå under, de är inte önskvärda och tillför inte det marknaden efterfrågar. Tyvärr har finanskrisen skapat något helt nytt, där de som gör fel, investerar fel eller erbjuder människor produkter som inte är tillräckligt bra eller efterfrågade hålls under armarna av olika stödpaket. De som har rätt produkter, har satsat rätt och långiktigt utan att snylta på skattepengar, de får klara krisen själva. Dessa företag blir som svulster i samhället och kanske behöver drivas vidare med skattepengar och bidra till en osund konkurrens. Det innebär egentligen att de som borde gå omkull stöttas och går ut starkare än de företag som klarat sig själva genom snålblåsten. Jag tror att detta är ett farligt sätt att blanda olika samhällen, hinner inte utveckla det i detta morgoninlägg, lite stressad nu.
Rapporter svenska börsen: Elekta kl 13:00
Viktigaste siffrorna idag är arbetslösa och handelsbalansen i USA som bägge presenteras kl 14:30.
I USA bekräftade finansminister Timothy Geithner att Tarp-programmet kommer att förlängas till oktober 2010. Detta fick köparna på bättre humör, i alla fall de sista två timmarna på börsen.
På den amerikanska S&P 500-terminen noterar jag att nivån fortfarande ligger över Stockholmsbörsens stängnig, men bara några få punkter och det innebär att öppningen i Stockholm även idag är osäker. Eurostock pekar något nedåt, den amerikanska terminen något uppåt – osäkert läge.
I Asien är det blandad utveckling med en dragning nedåt. De mörka moln som gammelpressen försöker vifta bort som kallt kaffe och små moln som snart blåser bort håller nog inte riktigt. Exportföretagen i Asien är extremt beroende av att den ekonomiska återhämtningen de fakto innebär att människor öppnar plånboken och handlar. Det började blåsa snålt på Island men jag är övertygad om att det blir oväder på fler ställen bla Baltikum, Dubai, Spanien, Grekland, Irland, Brasilien, Ryssland, Mexiko med flera.
Nikkei noteras åter under den kritiska 10.000-nivån och fortsätter nedåt.
Den kinesiska regeringen avser att utöka åtgärderna för att stimulera konsumtionen och införa en skatt på försäljning av bostäder som säljs inom fem år (tidigare två år).
Bland de ledande indikatorerna kl 08:26 noterar jag att den amerikanska terminen fortsätter svagt nedåt. Dollarn har försvagats något sedan i går morse och kostar nu 7,10 kronor. Även oljepriset har försvagats, nu kostar ett fat Brentolja 72,8 dollar. Guldpriset noterar nu 1129 dollar per ounce och metallpriserna är oförändrade sedan igår morse.